Suport în probleme penale

Problemele de natură penală sunt cele mai tulburătoare în relația dintre cetățean și stat.
Situația cea mai rea în care poți ajunge, aceea de a fi privat de libertate, provoacă traume atât de puternice încât este imperativ necesar să fii asistat de un apărător. Este și motivul pentru care în majoritatea proceselor penale, dacă nu îi permiți un avocat, ți se oferă unul din oficiu.
Din păcate, apărarea din oficiu în România este de cele mai multe ori sumară și ineficientă, rezumându-se  adesea la o discuție de câteva minute purtată între inculpat și avocatul din oficiu în sala de judecată. Nu în ultimul rând, costurile unei apărări oferită de profesioniști consacrați depășesc în majoritatea cazurilor disponibilitățile tale financiare.

Oricât de “neagră” ar părea situația de mai sus, ea poate fi gestionată și depășită.
Nu toate citațiile penale îți pun libertatea în pericol (poți fi citat doar ca martor) așa cum nu toate dosarele penale se încheie cu o condamnare. Multe nu ajung în fața judecătorului iar dintre cel caree ajung la fel de multe se încheie prin sentințe care statuează nevinovăția inculpatului.

Pentru a avea garanția că procurorul și judecătorul vor cunoaște tot ce s-a întâmplat cu adevărat în cazul tău, este indispensabil să fii reprezentat de avocat încă de la delcanșarea cercetării penale.
Avocatul tău are dreptul de a participa la toate actele de cercetare și urmărire penală. lucru care ție îți este interzis.
Avocatul tău poate pune întrebări suplimentare martorilor și celorlalți cetățeni implicați în dosar, subliniind astfel lucruri care au scăpat din vederea anchetatorilor sau au fot interpretate greșit de către aceștia.
Avocatul tău poate contesta concluziile unor expertize și poate cere refacerea acestora, dacă ele nu reflectă realitatea.
Avocatul tău poate și trebuie să fie omul care cunoaște cel mai bine toate detaliile procesului, deoarece polițiștii și procurorii care te anchetează nu vin personal în instanță pentru a își argumenta susținerile (există un procuror “de serviciu”) iar judecătorul pornește procesul penal de la situația pe care i-o expune procurorul.
Pentru a îți mări șansele de succes e imperios necesar ca avocatul tău să știe totul despre proces.
Poate face asta doar dacă îl mandatezi să te reprezinte încă de la începutul cercetării penale.